Innovatieve ontwikkelingen in de topsport

In oktober 2019 werd er voor het eerst een marathon gelopen onder de twee uur, om precies te zijn: 1 uur 59 minutes 40 seconden door Eliud Kipchoge. Een prestatie van wereldformaat die gepaard ging met de nodige aandacht. De aandacht vooral gefocust op de schoenen waarmee de prestatie tot stand is gekomen. Prestatie verbeteringen in de sport door materiaal is inmiddels een geaccepteerde innovatie en vooral de afgelopen jaren in toenemende mate populair binnen de topsport.

De eerste dingen die bij mij in gedachten komen is de opkomst van de klapschaats die in de top in gebruik werd genomen in 1996. Ook het pak van Tom Dumoulin, speciaal voor hem ontwikkeld om zijn prestatie met het tijdrijden nog optimaler te krijgen. Verschillende sporten met innovatie waarin wetenschappelijk onderzoek, het analyseren van het individu en materiaal een belangrijke rol speelt.

Innovatie in hardloopschoenen

De invloed van de wetenschap in de ontwikkeling van hardloopschoenen is immens en blijkt dus ook een sportprestatie te beïnvloeden door het gebruik van, in dit geval, de Nike Alphafly. Dit is een hardloopschoen met een flinke hiellift en carbon veer. Het activeert een spring mechanisme. Wetenschappers vermoeden dat Oost-Afrikanen het snelst lopen op de nieuwe schoen vanwege hun hoge pasfrequentie. Daardoor is hun contacttijd met de grond kort. Hoe harder en korter de klappen op de zool, des te meer energie er terug lijkt te komen vanuit de veer. Dat zetje maakt lopen minder vermoeiend, dus kan er langer op een hoog tempo worden gelopen.

Innovatie in therapiezolen

Voor een voetkundig specialist interessante stof. Wat betekent dit tijdens het gebruik van therapiezolen? De focus bij het gebruik van therapiezolen zoals het woord zegt ligt op therapie en niet direct op het verbeteren van sportprestaties. Toch zie ik in de praktijk een toenemende mate van vraag naar prestatie verbetering door middel van een in-shoe (therapiezool) techniek. Niet alleen vanuit de topsport maar ook vanuit de actieve recreatieve sporten of wandelaar. We zien het in het voetbal, wielrennen, het hardlopen en ook bij de wandelaar. Uit ervaring weten we dat het per individu verschillend is hoe het lichaam reageert op het gebruik van ‘corrigerende/grondreactiekracht veranderende elementen’.

Het individu is belangrijk binnen ons vakgebied. Een zool wordt op de voet gemaakt en is dus altijd ‘custom made’. De functie van een therapiezool kan een directe en indirecte verandering van de klacht opleveren. We hebben tijdens het bewegen te maken met externe en interne krachten. Belangrijk in het lopen zijn normaalkrachten en schuifkrachten en het effect van deze krachten zijn te beïnvloeden door een therapiezool (Griffiths, 2020).

Duurzaamheid en maatwerk

Thomas Allen is hoofddocent bij de afdeling Engineering aan de Manchester Metropolitan University. Hij onderzoekt al jaren de effecten van hardloopschoenen en prestatie verbetering door technologie:

“Ik geloof dat de toekomst van hardloopschoenen in duurzaamheid en maatwerk ligt. In de toekomst kunnen mensen hun eigen schoenen naar eigen voorkeur ontwerpen. Ik geloof ook dat schoenen zullen worden ontworpen om beter aan de behoeften van de hardloper te voldoen. We kunnen bijvoorbeeld controleren hoe iemand in het lab rent en vervolgens speciaal voor hem een ​​paar schoenen ontwerpen.”

Ik denk dat we zijn toekomstvisie met therapiezolen en een gerichte preventieve screening deels al uitvoeren maar dat er nog meer winst te behalen is. We veranderen de effecten van verschillende krachten vanuit de enkel op het bewegingsapparaat. Op dit moment vooral na een blessure of aanhoudende lichamelijke klachten. Maar wat als we dit binnen de topsport en het recreatief sporten meer preventief gaan toepassen? Als we in kaart kunnen brengen per individu of er aanleiding is tot een extra aanvullende voorziening om te voorkomen dat het plezier de prestatie of het doel beperkt wordt door een opkomende blessure?

Gericht blessure preventieplan door technische innovaties

We weten dat het ontstaan van een hallux valgus veroorzaakt kan worden door een beperkte range of motion (beweging) van de grote teen. Die beperkte beweging kan verschillende oorzaken hebben die al vanaf de geboorte aanwezig kunnen zijn en tijdens intensief bewegen een overbelasting veroorzaken (R. Scherer, 2007). Door een beperking gaat het lichaam op anderen plekken compenseren of juist overbelasten. Beide zorgen voor een prestatiebeperking en zo zijn er tal van aandoeningen die we vooraf in kaart kunnen brengen met het gericht screenen.

De beperking van de beweging kun je tijdens een screening vooraf goed in beeld brengen door lichamelijk onderzoek, echografische dynamische testen en infrarood onderzoek (Lionel Pesquer 1, 2016) (Carmona, 2016). Met de resultaten vanuit het onderzoek kunnen we een gericht blessure preventieplan maken. Met technische innovaties zoals loopanalyses met drukmetingen, thermografie en dynamische echografie, zolen techniek en training op maat is steeds meer mogelijk en voorkomen is beter dan genezen.

Gericht blessure preventieplan door technische innovaties

Bij Podozorg spannen we ons voortdurend in om prestaties te verbeteren: hogere kwaliteit, kortere doorlooptijden, ketenverkorting, nog meer tevredenheid bij klanten, nog betere interne en externe samenwerking. Dat maakt ons werk uitdagend en leuk!

Maak een afspraak

Benieuwd wat onze Podozorgers voor uw voeten kunnen betekenen? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Job Fahner. Hij is register (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling