Grotere kans op peesproblemen

Mijn eerste blog over de overgang uit 2020 is veel gelezen en heeft ervoor gezorgd dat ik meer ben gaan opletten hoe vaak het geslacht (vrouw), leeftijd (50-60 jaar) en specifieke voetproblemen (peesklachten) voorkomt in de praktijk.

Ik heb gemerkt dat er vaak een link is tussen deze factoren en vandaar een nieuwe blog over peesklachten bij vrouwen in en na de overgang.

In dit artikel

In dit artikel leest u over de overgang (menopauze) en de peesproblemen die hiervan het gevolg kunnen zijn. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Pezen, banden en slijmbeurzen

Pezen zijn de uiteinden van een spier welke aanhechten op het bot. Pezen brengen kracht over van de spieren op de botten en moeten elastischer zijn dan de gewrichtsbanden (ligamenten). Het hormoon oestrogeen zorgt voor de elasticiteit van de pezen. Dit is de reden dat vrouwen over het algemeen soepeler zijn dan mannen. Oestrogeen is een belangrijk onderdeel voor de opbouw van collageen, wat belangrijk is voor de botten, elasticiteit van de huid, opbouw van spieren, banden, pezen.

In de overgang neemt het hormoon oestrogeen af en worden de pezen en ligamenten stugger, dit maakt de kans op peesproblemen groter. Bij het ouder worden neemt de spiermassa en daarmee de spierkracht af, dit zorgt ervoor dat de belastbaarheid van de pezen ook afneemt. Daarnaast zorgt oestrogeen ook voor de elasticiteit van de botten en neemt in de overgang dus ook de kans op osteoporose toe.

Wanneer pezen stugger worden en meer aan de botten trekken is de kans op slijmbeursontstekingen groter. Een slijmbeursontsteking bij de achillespees is een veel gezien probleem in de praktijk. Hoewel er vaak aan een slijmbeursontsteking wordt gedacht blijkt het in de praktijk vaak een aanhechtingsprobleem te zijn van de pezen op het bot.

Peesklachten in de praktijk

In de praktijk kunnen stuggere pezen door afname van oestrogeen tot de volgende peesklachten leiden:

De overgang (menopauze) en peesproblemen

Wat kunt u zelf doen?

Zorg dat uw spiermassa en flexibiliteit intact blijft, blijf daarom vooral:

 • Bewegen
 • Wandelen
 • Fietsen
 • Tuinieren
 • Zwemmen
 • Yogaën

Bewegen heeft invloed op uw botten en gewrichten. Ze blijven hierdoor langer sterk en soepel. Bovendien heeft bewegen een positieve invloed op het geestelijk welzijn! De Gezondheidsraad geeft in haar beweegrichtlijnen het advies om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Daarnaast is het verstandig om twee keer per week spier versterkende oefeningen en balansoefeningen uit te voeren.

Tips voor voldoende beweging

Een gezonde leefstijl heeft een positieve invloed op de overgangsklachten. Graag geven wij u hierbij de volgende tips:

 • Bewegen is niet moeilijk wanneer het onderdeel is van uw dagelijkse routine. Op die manier houd u het langer vol en kost het minder tijd.
 • Luister goed naar uw lichaam. Pijn is een signaal van uw lichaam, negeer dat niet.
 • Zorg voor voldoende ontspanning. Stress heeft een negatieve invloed op uw welzijn.

Wat kunnen wij voor u doen?

Bij klachten aan pezen, gewrichten, moeite of pijn bij bewegen of beperking van uw mobiliteit kunt u terecht bij onze Podozorgers. De podotherapeuten en registerpodologen van Podozorg luisteren naar uw klachten of beperkingen, onderzoeken de klacht en stellen samen met u een behandelplan op. Het geven van adviezen, verwijzen naar collega’s zoals een fysio- of oefentherapeut behoort ook tot het behandelplan.

Vind een praktijk

Ervaart u problemen of pijn aan uw voeten neem contact op met onze registerpodologen of podotherapeuten. Wij helpen u graag! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Bronnen

Bij het schrijven van dit artikel zijn de onderstaande bronnen gebruikt:

 • De Morree, J. J. (2008). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: functie, beschadiging en herstel. Bohn Stafleu van Loghum.
 • Van ‘t Veld, M (2021). Overgang van top tot teen. Uitgeverij Lucht BV
 • Leblanc, D. R., Schneider, M., Angele, P., Vollmer, G., & Docheva, D. (2017). The effect of estrogen on tendon and ligament metabolism and function. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology, 172, 106-116.
 • Cowan, R. M., Ganderton, C. L., Cook, J., Semciw, A. I., Long, D. M., & Pizzari, T. (2022). Does menopausal hormone therapy, exercise, or both improve pain and function in postmenopausal women with greater trochanteric pain syndrome? A 2× 2 factorial randomized clinical trial. The American Journal of Sports Medicine, 50(2), 515-525.
 • vrouwenindeovergang.nl

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Delia de Bliek. Zij is podotherapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Hielspoor

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek

 • 24 augustus 2023

  Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

  Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

  Door Marco-Paul Breijer

 • 15 augustus 2023

  Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

  Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

  Door Herman van Dasselaar

 • 21 juli 2023

  Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

  Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

  Door Robert Wonink

 • 13 juli 2023

  De overgang (menopauze) en zere voeten

  De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

  Door Delia de Bliek