Wat is pijnlijk eelt op de voet?

Eelt op de huid is een plaatstelijke verdikking van de opperhuid. Deze huid is te herkennen doordat het harder en ruwer aanvoelt. Eelt is een natuurlijke bescherming van de huid, waardoor er minder kans is op beschadiging van de huid. Het meeste komt eelt voor onder de voetzool, maar het kan daarnaast ook voorkomen op ellebogen, knieën, handpalmen of andere lichaamsdelen waar veel wrijving plaatsvind.

Op plekken waar te veel druk of wrijving is, kan erg veel eelt ontstaan. Een beetje eelt is goed, maar teveel eelt zorgt (vooral in de schoenen) voor extra druk op de huid onder het eelt. Dit kan pijnlijk zijn en door de extra druk kan er nog meer eelt ontstaan.

Voorbeeld van pijnlijk eelt op de voet

Oorzaken pijnlijk eelt op de voet

Doordat onze huid wordt blootgesteld aan wrijving of druk, kan er eelt ontstaan. Teveel eelt kan klachten geven. Er zijn verschillende oorzaken die voor extra wrijving of druk op doet voet zorgen, waaronder slecht passend schoeisel. Daarnaast kan er ook een oorzaak in het lichaam zijn waardoor het lichaam sneller eelt aanmaakt. Dit is kan voorkomen bij het ouder worden, waardoor men een drogere huid krijgt. Daarnaast zijn de belangrijkste oorzaken:

Klachten pijnlijk eelt op de voet

Teveel eelt geeft extra druk op de huid onder het eelt, dit kan een brandende pijn veroorzaken. Eelt kan dermate veel druk geven op de onderliggende huid dat er een wond ontstaat. Zo'n wond is aan de buitenkant vaak niet goed te zien, maar wordt pas zichtbaar als het eelt is verwijderd.

Een te dikke eeltlaag kan openbarsten met als gevolg een wond in de huid (fissur). Bij diabetespatiënten en patiënten met een circulatiestoornis kan dit tot gevaarlijke infecties leiden.

Diagnose pijnlijk eelt op de voet

Eelt op de voet is aan de buitenkant zichtbaar. Echter kan er onder het eelt een wond ontstaan. Als de specialist dit vermoed, dan zal het eelt weggehaald moeten worden om de wond te behandelen.

Eelt en voetwratten worden nog wel eens met elkaar verward, omdat ze op elkaar lijken. Er is een gemakkelijke methode om te ontdekken of het om eelt of voetwratten gaat. Voetwratten kunnen namelijk overal op de voetzool voorkomen, niet alleen op plekken die (veel) belast worden. Uw specialist kan met een mesje wat van de verharde huid afschrapen. Bij voetwratten worden dan kleine donkere spikkels in de huid zichtbaar (puntbloedingen). Bij eelt komt dit nooit voor, omdat er geen bloedvaten in eelt lopen.

Behandelingen pijnlijk eelt op de voet

Niet-operatief

Bij eeltklachten heeft de niet-operatieve behandeling de voorkeur. Helpt dit niet dan kan, afhankelijk van de oorzaak van het eelt, gekeken worden of een operatie een oplossing kan zijn. Niet-operatieve oplossingen voor uw pijnlijk eelt op de voet kunnen zijn:

Operatief

Wanneer alle niet-operatieve behandelingen niet helpen, kan gekeken worden of een operatie zou kunnen helpen. Of een operatie het eeltprobleem kan oplossen hangt erg af van de oorzaak en de plek van het eelt, er is dan ook niet één type operatie die wordt uitgevoerd bij pijnlijk eelt. Het uitsluitend chirurgisch wegsnijden van het eelt heeft over het algemeen heel erg weinig zin, het eelt komt gewoon weer terug als de oorzaak van de eeltvorming niet wordt weggenomen.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw