Gastblog van Inge Klein Koerkamp

Dit artikel is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Janssen van Dijke fysiotherapeuten en Podozorg. In dit artikel vertelt (sport)fysiotherapeut Inge Klein Koerkamp over haar ervaring met de samenwerking tussen de podotherapeut en de fysiotherapeut.

Als fysiotherapeut zijnde behandel je veel verschillende soorten klachten op verschillende plekken in het lichaam. Een podotherapeut behandelt de patiënt op specialistische wijze vanuit de voeten, daarin kunnen de fysiotherapeut en de podotherapeut elkaar versterken, begint Inge haar verhaal.

De ondersteunende rol van de podotherapeut aan de fysiotherapeut

Een verloop dat veel terugkomt binnen de praktijken is dat de patiënt in eerste instantie binnenkomt met heup-, knie- of bijvoorbeeld rugklachten. Wanneer er wordt gekeken naar de hele keten, vanaf de voeten naar boven, dan blijkt meer dan eens dat de klacht voorkomt uit de voeten. Zo kan de stand van de voeten afwijken, zakt de ene voet meer in dan de andere, of zijn tenen niet beweeglijk. In het laatste geval wikkelt de patiënt de voet op een onjuiste manier af waardoor er een andere aansturing en beweging ontstaat rondom de knieën of heup.

Wat dus ogenschijnlijk begon met klachten elders in het lichaam blijkt dus in sommige gevallen vanuit de voeten te ontstaan of wordt in stand gehouden door voetproblemen. De podotherapeut kan in dergelijke casussen heel goed ondersteunen om bepaalde flexibiliteit of ondersteuning van de voeten te waarborgen waardoor er verbetering ontstaat in de hele keten, dus ook in de knieën, heupen of in de rug. Met de hulp van een podotherapeut wordt er zo dus nog meer efficiënte zorg verleend, vervolgt Inge.

“Wanneer ik zelf vind dat ik met mijn eigen behandeling onvoldoende resultaat behaal dan ga ik verder kijken waar ik nog ondersteuning kan vinden, wanneer erna twee of drie behandelingen nog niet voldoende resultaat is behaald. Een paar extra ogen van de podotherapeut kunnen dan mogelijk voor dat extra resultaat zorgen.”

De ondersteunende rol van de fysiotherapeut aan de podotherapeut

De samenwerking gebeurt natuurlijk ook andersom. De patiënt heeft dan al zolen of is voor een klacht bij de podotherapeut geweest, maar de behandeling blijkt soms nog niet het gewenste resultaat op te leveren. In dat geval kan de fysiotherapeut van aanvulling op het werk van de podotherapeut zijn.

Inge vervolgt dat er veel gevallen zijn waarin ze de overduidelijke meerwaarde van de podotherapeut ondersteunend aan de fysiotherapeut ziet. Zo zijn er een aantal patiënten met een nieuwe heup onder behandeling (geweest) met een beenlengteverschil. Deze patiënten zijn uiteindelijk doorgestuurd naar de podotherapeut om te kijken of er een aanpassing gedaan kon worden aan het beenlengteverschil, bijvoorbeeld met behulp van een steunzool.

Een ander voorbeeld is een fietser met heupklachten, welke onder behandeling was. Deze patiënt is in eerste instantie behandeld vanuit de heup, waar zeker wat spanning op te vinden was. De patiënt in kwestie had voornamelijk klachten met fietsen. Uiteindelijk is er een fietsanalyse gedaan bij de podotherapeut. Op basis van de analyse is de voetstand toen gecorrigeerd met een zool. De fietser heeft nu geen klachten meer na ondersteuning van de podotherapeut.

“De samenwerking tussen de fysiotherapeut en de podotherapeut leidt in veel gevallen tot een geoptimaliseerd resultaat, in de vorm van een goed én een blijvend herstel waarin de klachten dus niet terugkeren.”

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Hielspoor

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek

 • 24 augustus 2023

  Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

  Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

  Door Marco-Paul Breijer

 • 15 augustus 2023

  Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

  Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

  Door Herman van Dasselaar

 • 21 juli 2023

  Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

  Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

  Door Robert Wonink

 • 13 juli 2023

  De overgang (menopauze) en zere voeten

  De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

  Door Delia de Bliek