Is shockwave therapie effectief?

Shockwave therapie wordt beschouwd als één van de meest innovatieve ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling van het bewegingsapparaat. In tegenstelling tot conventionele behandelingsmethoden kan met shockwave therapie de oorzaak van de pijn rechtstreeks bij de oorsprong worden bestreden. Zonder medicatie of chirurgie.

Hoe werkt shockwave therapie?

Shockwave therapie is een techniek waarbij met drukgolven pijnlijke zones worden behandeld. Deze (hoogenergetische) drukgolven verplaatsen zich via een apparaat vanaf de buitenkant van het lichaam (extracorporaal) naar het gebied dat wordt behandeld. Hierdoor verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie van het pijnlijke gebied. Het stimuleert op deze wijze het aanwezige herstelmechanisme van het lichaam. Shockwave therapie activeert het eigen genezingsproces van het lichaam en daardoor neemt de pijn af.

Shockwave therapie is een techniek waarbij met drukgolven pijnlijke zones worden behandeld

De therapeut lokaliseert met behulp van echografie wat de status is van het aangedane weefsel. Nadat de bron van de klacht en het pijngebied zijn geïdentificeerd wordt met korte shockwave pulsen (drukgolven) het gebied behandeld. U hoort duidelijk tikken van het apparaat en het kan voelbaar zijn. Door ervaring heb ik ondervonden dat de beste resultaten een combinatie van interventies, zoals shockwave therapie, medical taping, looptraining en steunzolen zijn.

Wanneer kan shockwave toegepast worden?

Chronische pijn wordt veelal veroorzaakt door ontstekingen en/of verkalkingen van een spier, pees of slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen (triggerpoints) kunnen veel pijn veroorzaken. Shockwave therapie kan in de voet toegepast worden bij klachten aan de:

De klachten kunnen acuut of chronisch van aard zijn. Door degeneratie verouderen structuren en kan men proberen de belastbaarheid hoog te houden met hulpmiddelen trachten de belastbaarheid hoog te houden zodat de belasting nog uitgevoerd kan worden.

Ervaringen met shockwave therapie in mijn praktijk

Ik werk veel samen met een orthopeed enkel/voet. Mocht zijn behandelplan uitkomen op conservatief behandelen en is shockwave therapie daar de meest effectieve interventie voor, wordt de patiënt naar mij doorverwezen. Zijn voorstel om shockwave therapie lage dosis in combinatie met steunzolen toe te passen is de afgelopen jaar erg succesvol gebleken. Ik kan bevestigen dat wij door deze samenwerking afgelopen jaar 80 procent van de patiënten met onderbeen klachten succesvol hebben behandeld.

Shockwave therapie die binnen de praktijk wordt toegediend is gebaseerd op een lage dosis level. De instelling wordt op het niveau van verdraagzaamheid ingesteld. In het ziekenhuis wordt een apparaat met een hoger frequentie toegepast (hoge dosis level), wat vaak meer schade kan aanrichten en het herstel kan belemmeren.

shockwave therapie die binnen de praktijk wordt toegediend is gebaseerd op een lage dosis level

Voordelen van shockwave therapie

  • De behandeling is zonder geneesmiddelen of chirurgie;
  • Kortdurende behandelingen van gemiddeld 10 minuten;
  • Goede therapiesucces na gemiddeld 4 behandelingen;
  • Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen;
  • Reductie van pijn en herstel waardoor actieradius vergroot;
  • Weinig bijwerkingen, eventueel lichte roodheid.

Heeft u al veel geprobeerd en recidiveren onderbeen/voetklachten na een tijd toch? Wellicht is shockwave therapie een optie zijn om herkenbare klachten te verminderen. Mijn motto is dat goed staan, lopen en bewegen bijdraagt aan een beter leven. Als shockwave therapie daar een middel voor is, informeer naar de opties. De therapeut zal u goed informeren en begeleiden om de beste resultaten te behalen.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu