Wat is ontstoken peesplaat onder de voet?

Een ontstoken peesplaat onder de voet wordt officieel fasciitis plantaris genoemd. Een te grote spanning op de peesplaat onder de voet, die van de hielbeen naar de voorvoet loopt, kan klachten veroorzaken. Deze klachten komen voort uit scheurtjes of beschadigingen van de peesplaat. Deze scheurtjes of beschadigingen kunnen vervolgens weer tot ontstekingen en pijn leiden.

Ontstoken peesplaat onder de voet: fasciitis plantaris

Illustratie van de peesplaat onder de voet.

Bij wie komt een ontstoken peesplaat voor?

Een peesplaat ontsteking onder de voet komt vooral voor bij mensen die:

Kortom: een ontstoken peesplaat komt bij mensen voor die hun voeten vaker overbelasten.

Wat kan de podoloog / podotherapeut doen aan een ontstoken peesplaat?

Een ontsteking in de peesplaat onder de voet is een vervelende kwestie, waarbij herstel vaak een langdurig proces is. Zoals hierboven beschreven komt een ontstoken peesplaat vooral voor bij overbelasting. Mensen die graag bewegen, hardlopen en sporten moeten door de ontsteking vaak hun levensstijl voor een deel opgeven.

Ook komt deze voetklacht vaker voor bij mensen met overgewicht, die door de ontsteking aan hun peesplaat, niet worden gemotiveerd om meer te gaan bewegen. Juist om die redenen snappen we bij Podozorg dat je zo snel mogelijk af wil van deze vervelende pijn en ongemakken!

Een op maat gemaakte steunzool

Onze (register) podologen en podotherapeuten kunnen u een dempende steunzool aanbieden, die ervoor zorgt dat standafwijkingen van de voet gecorrigeerd worden. Hierdoor zal het lopen gemakkelijker gaan en de ontsteking zal zich niet verder uitbreiden.

Onze registerpodologen en podotherapeuten kunnen u een dempende steunzool aanbieden

Onze registerpodologen en podotherapeuten kunnen u een dempende steunzool aanbieden.

Wat kan ik zelf doen aan een peesplaat ontsteking?

Het volledige herstel heeft u echter ook deels zelf in de hand. Hieronder worden enkele tips gegeven om een ontstoken peesplaat onder de voet optimaal te kunnen herstellen.

1. Doe rekoefeningen in de ochtend

Om uw ontstoken peesplaat volledig te kunnen herstellen zult u een nieuw ochtendritueel moeten aannemen. Scheurtjes en beschadigingen genezen in de nacht, wat natuurlijk heel prettig is. Helaas scheuren deze vaak weer open na het zetten van de eerste stappen richting een kop koffie.

Om dit te voorkomen kunt u standaard een handdoek of lange band naast uw nachtkastje leggen. Wanneer u wakker wordt, pakt u beide uiteinden van de handdoek en plaatst u het midden van de handdoek of band onder de bal van uw voet. Vervolgens trekt u uw tenen naar u toe, daarna strekt u uw benen. De genezen scheurtjes zullen minder snel opnieuw scheuren, omdat u uw pezen alvast voorbereid hebt op het lichaamsgewicht.

Bovenstaande kunt u bijvoorbeeld ook doen wanneer u een tijd lang stil heeft gezeten. Het is belangrijk dat u gelijk na de rekoefeningen uw schoenen met de zooltjes aantrekt.

Oefeningen om de peesplaat onder de voet te laten herstellen

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de peesplaat sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder de fasciitis plantaris wordt behandeld, des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kan de klacht verergeren en kan er meer schade aan de pees worden toegebracht.

Rekoefeningen voor een onstoken peesplaat

Lees meer over de oefeningen

2. Gebruik een nachtspalk

Een andere oplossing is de nachtspalk. Een nachtspalk is een spalk, die tijdens de nachtrust ervoor zorgt dat de peesplaat op rek staat. Dit bevordert het herstellend vermogen van de voet, omdat deze herstelt in de stand waarin u hem normaal gebruikt. Wanneer u wakker wordt en begint te lopen, zullen de net genezen scheurtjes minder snel scheuren.

Gebruik een nachtspalk bij een ontstoken peesplaat

Een nachtspalk zorgt dat de peesplaat op rek staat tijdens de nachtrust.

3. Masseer de plek van de zwelling

Op de plek waar de peesplaat ontstoken is, is vaak ook een zwelling aanwezig. Om deze zwelling te minderen, kunt u de plek masseren. Dit kan met de handen, maar u kunt bijvoorbeeld ook op uw voet rollen met bijvoorbeeld oude deegroller of een fles koud water. Deze massage bevordert daarnaast ook de afvoer van afvalstoffen uit de voet.

4. Kies de juiste schoenen

Bij een ontstoken peesplaat onder de voet is het belangrijk goede schoenen te dragen. Schoenen waarvan de zool stijf is en de neus iets naar boven staat, kan de voet makkelijker afwikkelen, waardoor er minder spanning komt op de peesplaat. Hardloopschoenen zijn hier een goed voorbeeld van. Bij hardloopschoenen is namelijk ook meer sprake van een goede demping.

Wat als deze behandelingen niet helpen?

Het komt zelden voor dat de niet-operatieve behandelingen niet helpen en de patiënt zoveel klachten heeft dat een operatieve oplossing voor het probleem moet worden gezocht.

Behandel uw ontstoken peesplaat onder de voet

Bovenstaande tips verlopen het beste wanneer u deze consistent uitvoert in combinatie met steunzolen. Voor een op maat gemaakte steunzool kunt u terecht bij een podoloog of podotherapeut. Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Angelique Bekkema. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu