Echografisch onderzoek

Meer inzicht in acute of chronische klachten

Echografisch onderzoek van voet- en enkelklachten is een relatief nieuwe techniek. Toch is het naar onze mening het begin van een optimale behandeling. Echografisch onderzoek kan meer inzicht in bepaalde klachten geven en soms een nieuwe kijk geven op een bestaand probleem. Het is niet alleen geschikt voor chronische of aanhoudende klachten, maar zeker ook voor acute klachten na een ongelukje of trauma zoals verzwikken of verstuiken van de enkel.

echografie

Echografie draagt bij aan het vinden van de oorzaak, een efficiënte en snelle inzet van behandeling en daardoor een beter herstel. Daarmee bespaart u veel tijd, gaat u zorgvuldig om met de kostbare vergoeding uit de aanvullende zorgverzekering en bereikt u eerder vermindering van de klachten. Echografisch onderzoek kan ingezet worden bij verdenking op onder andere de volgende aandoeningen:

  • Hielpijn, zoals hielspoor, peesplaatirritatie of vetkamerschade
  • Enkelklachten, zoals gescheurde enkelbanden
  • Gewrichtsklachten, zoals artrose of artritis
  • Instabiliteitsklachten, in de voetwortel of teengewrichten
  • Zenuwbeklemming, zoals het tarsaal tunnel syndroom of Morton’s neuroom
  • Cystes en slijmbeurs irritatie
  • Littekenweefsel, zoals bij de ziekte van Ledderhosen
  • Peesklachten, zoals de Achillespees of pezen rondom de enkel
  • Reumatische klachten
  • Stressfracturen

Echografie is een specialisatie

Alleen een echoapparaat is niet voldoende!

Echografisch onderzoek is een zeer geschikt middel om klachten aan voet- en enkel beter te begrijpen. Echter zijn de resultaten van deze vernieuwende techniek erg afhankelijk van de kennis en vaardigheden van de echografist. Het is niet eenvoudig om goede afbeeldingen te maken en ze correct te interpreteren. Het echograferen van voet en enkel is dus écht een specialisme. Op een paar vierkante centimeter kan al veel aan de hand zijn. Daarom moet de echografist uitgebreide kennis hebben de anatomie, aandoeningen, ziekteprocessen en biomechanica van de voet en enkel.

Een echografisch onderzoek staat niet op zichzelf. Tijdens het consult worden de echobeelden geïnterpreteerd in relatie met wat u vertelt over uw klacht en resultaten van lichamelijk of functie onderzoek. Bij Podozorg Nieuwegein wordt echografisch onderzoek uitgevoerd op het niveau van de tweedelijns gezondheidszorg. Uit waardering voor onze specialistische kennis en open houding voor samenwerking in de zorg verwijzen collega’s met regelmaat hun cliënten voor een aanvullend onderzoek met echografie als een behandeling niet aanslaat of voor second opinion.

Klachten in beeld

Van geluid naar een afbeelding

Echografisch onderzoek is van oorsprong bekend van de afdeling Radiologie in de ziekenhuizen. Een nieuwe specialisatie is musculoskeletale echografie, of te wel echografie van het bewegingsapparaat. Steeds meer fysiotherapeuten, (register) podologen en podotherapeuten maken gebruik van echografie bij het in kaart brengen van de klachten.

Het apparaat bestaat uit een krachtige computer met beeldscherm en een transducer. De transducer zendt hoogfrequente geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden weerkaatst door de structuren in het lichaam. De weerkaatsing wordt weer opgevangen door de transducer en in de computer verwerkt tot een afbeelding op het beeldscherm.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.